Feb 12, 2009

Nõiaring ja tagasi Perthis

Poleks uskunud, et me siia linna tagasi tuleks. Perth suutis muutuda pooleteise nädalaga täiesti tavaliseks linnaks.
Pidime 2300 km maha sõitma, et saada tööle 20 km kaugusele. Aga infot andis see retk päris palju.

Otsustasime Albanyst lahkuda ja otsida tööd lambafarmides, kuna viinamarjahooaeg hilineb pea igal pool. Sõitsime sisemaale 300km ja uued üllatused ja probleemid. Nimelt ei ole sisemaal meie mobiiltelefonidega mitte midagi teha. Kellelegi helistada ei saa, telefon toimib 3G levis, mida ükski meie telefon ei toeta. Vahepeal linnade vahel sõites küsisime, millises linnas on nt lähim leviala :)
Tööga meil seal ei õnnestunud. Pügamist me ei oska teha ning seega pole meile rakendust. Muid abitöölisi ei tahetud, isegi kohalike jaoks pole tööd.

Linnadest maapiirkonnas
Maapiirkonna linnad on kõik justkui ühesugused. Kõigil on 2-3 tänavat ning ongi kogu linn. Poed on ka samad. Igas võimalikus kohas püüdsime farmeritega kontakti saada, käisime ka ise farmides kohapeal. Aga kui tööd pole, siis tööd pole.

Hydes'is otsustasime, et läheme ikka viinamarjadele lähemale. Kas Perthi või Margaret Riverisse. Kuna kõik backbackerid ootavad Margaret Riveris saabuvat viinamarjahooaega (see algab 2-3nädala pärast), siis mõtlesime, et proovime üles poole. Hakkasime kohalikele veiniistandustele helistama ning saimegi kontakti, mille kaudu saime oma esimese töökogemuse.

Viinamarja orjad
Hommikul kl 11 kohtusime oma töövahendajaga. Ta juhtatas meid põldudele, andis tangid ja näitas ette, kuidas teha. Töö ei tundunudki nii keeruline. Vagude vahel on kastid, mis tuleb täis korjata ning nii lihtne see ongi. Palgaarvestus on kasti pealt. Kast ise on 60 liitrit. Kasti hind on 2,5dollartit. Alguses korjasime ilusaid suuri tumedaid viinamarju. Kastid täitusid kiiresti. Saime neid kaste kokku 39tk. Aga peale seda oli vaja teine sort korjata, millest pooled olid kuivanud ja mädanenud. Kahekesi ühe kasti täitmine võttis aega rohkem kui 15minutit. Tegime 7 kasti seda ka ning otsustasime kõik koos loobuda. Raha mida teeniks oleks meil 110 dollarit 5 tunni eest kahe peale. See on kõvasti vähem kui tegelik miinimum palk. Ja muideks kraade on õues pea 40. Proovi sa palavuses olla keset päeva, kui päike paistab lagipähe. Sinna meie praegune viinamarja teekond lõppes. Kuulsime seejärel ka mujalt, et viinamarjadega ei teeni suurt midagi. Kohalikud farmerid plaanivad järgmisel aastal üldse osad taimed maha võtta, kuna nõudlust ei ole.

Oma öömaja otsingutega jõudsime tagasi Perthi. Nüüd on plaan linnas hoopis tööd vaadata. Ning küll kunagi jõuab selle põllutöö ka ära teha. Iseenesest jäi südamesse Albany linn, kuhu tahaks kindalsti tagasi minna. Paraku pole seal hetkel tööd.

Wave Rock
Sisemaal seigeldes külastasime kuulsat Wave Rocki kaljut. Mis näeb välja nagu surfilaine, aga see on tegelikult hoopis kivist. Tuul on aastatega kalju sisse teinud suure õõnsuse.

Pildid tulevad hiljem, kuna meil on nett nii nigel, et isegi beebipilte ei näe vaadata :)

Rahustuseks teistele, et tulekahjude piirkonnast oleme hetkel päris kaugel. Kuigi totaalne tulekeeld on pea üle riigiline.

7 comments:

JMC said...

niipalju siis teie viinamarjade korjamisest :)))

Anonymous said...

nalja teete või? 110 dollarit 5 tunni eest 2 peale? see teeb 22 dollarit tunnis kahe peale ehk 11 dollarit tunnis ühe peale. ca 88 krooni, kui korrutada norm tundide arvuga ehk ca 160 on see 14 080 krooni. 40C on jah hullumeelsus, aga 14 000 teenida vähemasti nii kaua kuni muud midagi teha pole. mõelge ikka hästi järele!

Cribu said...

mnjaa eks jah päevasel ajal on raske tööd teha. Sellise kuumuse korral peaks seda tööd ikka vara hommikul või siis hilja õhtul tegema. See peaks olema tavaline praktika sellistes kuumades piirkondades.
Kas uus varuplaan ka juba olemas mida nüüd ette võtate kust ja mis tööd otsite?

Siim said...

meie teenisime Heleniga 11dollarit tunnis. kaks teist meie reisikaaslast teenisid nt umbes 6 dollarit tunnis! algul meil heleniga vedas, et saime normaalsed istikud, p2rast saime farmiomaniku s6nul ka OK viinamarjad. Homme, ylehomme oleks meid ees oodanud veelgi kehvemad viinamarjad, kus pidanuks n2ppudega kobarast normaalsed viinamarjad 2ra noppima. Ning sedasi 60L kasti t2is panna on eriline orjat66 juba. ega me pole ainsad, kes sealt jalga lasid.

edasi hakkame linnas mingeid t66kohti vaatama.

Anonymous said...

Nii et viinamarjad on siis hapud... Aga nagu ma aru sain, on see seal üks põhitöödest? Nii et keegi ju korjab.

Edu linnatöö leidmisel! Äärmisel juhul saate põllule ju uuesti minna?

Siim said...

igast pilusilmad korjavad. nemad suudavad selle töö valgetest inimestest millegi pärast 2X kiiremini ära teha. Andres teadis rääkida, et nad oskavad kobaraid ka sedasi korvi vista, et suuremad õhuvahed jäävad sisse :)

me võime põllule minna küll, kui midagi ei leia.

timbel1 said...

raha liigub ikka seal kus inimesed nii et pilgud linna