Dec 26, 2009

Jõuluaeg

Nädal Sheppartonis
Shepparton ise on linn nagu linn ikka. Sirvisime infovoldikut, kus oli kirjas 52 asja, mida linnas teha. Esimene asi oli, et lenda linnast minema. Normaalne. Enamus aega me linnas lihtsalt passisime. Vahepeal käisime väljas veidi ka. Mängisime minigolfi ümber tiigi. Mängisime üle aasta esimest korda taas bowlingut. Käisime kinos 3D Avatari vaatamas. Üks viimase aja parimaid filme meie meelest, kuigi meile mõlemale sellist stiili ulmekad väga ei meeldi. Ja veel käisime esimest korda Austraalias saunas. Saun asus veekeskuses. Suht lahja saun oli, kui vett visata siis sai naha lõpuks märjaks ka. Sauna sisenedes istus seal üks 30ndates uus-meremaalane. Saunas oli tol hetkel mingi 60 kraadi ehk ning ta ütles: "Päris kuum või mis... " Helen vastas, et pole õigem asi ning küsis, kas võib vett kerisele visata? Uus-meremaalane imestas, et kas sedasi siis tehaksegi? Tuli välja, et ta oli elus esimest korda saunas. Pärast õpetasime, et tuleb külma dushi alla ka minna.

Meie jõulud
24ndal detsembril olime Sheppartonis urkas. Meil oli toas muideks kuuseke ka olemas. Lõhnakuusk rippus mingist vanast ajast ukse küljes :) Jõululaupäev oli meie jaoks nagu tavaline päev ikka, midagi erilist ei teinud. Õhtul koputas üks eestlane ukse peale, kes kuulis, et siin hostelis on peale tema veel eestlasi ning tuli niisama juttu rääkima.
25ndal lahkusime oma armsaks saanud kodust. Tegelikult oli hea meel, et lõpuks siit urkast minema saame. Kuna Austraalias on meie kodu vaid auto, siis sõitsime autoga ühte ilusasse kohta. Võtsime suuna Great Ocean Roadi poole. Tegemist on ookeani ääres oleva teega, mis kulgeb mäe servas täpselt ooekani kõrval. Kurviline ja maaliline koht. Tee peale jääb pankrannik, kus ooekan on teinud oma töö ning turistidele vaatamisväärsusi tekitanud. Loodusjõudude ja erosiooni tulemusena võib meres näha hästi palju maismaast eraldunud kaljurahne. Tuntumad neist on 12 Apostlit ja Inglise sild. 12 Apostlist on praegusel hetkel alles vaid kaheksa. Aastas kulutab ookean 2cm kivipinnasest.
Õhtul magamiskohta otsides läksime algul karavanparki. Kohale jõudes nägime, et see on kinni. Ning ega me sinna tegelikult ka jäänud polekski, sest lihtsa telgiplatsi eest küsiti jõulude ajal 40 dollarit ning kui tahad voolu ka saada, siis pead maksma 50 dollarit. Tiirutasime veidi ringi kuniks leidsime sobiva ööbimiskoha. Tegemist oli peagi avatava karavanpargiga, kuhu veel praegu ööbima minna ei tohtinud. Koht ise oli hästi korralik, suur pügatud muruväljak, suured põõsad tuulevarjuks, isegi elektrit sai iga põõsa vahelt võtta ning kraanist tuli joogivesi. Seega päris hea tasuta koha saime omale. Meie kõrval põõsa taga oli veel 3 autot. Alguses kuulsime eesti keelt ning mõtlesime, et ju siis on ühes autos eestlased. Tuli välja, et kõik kolm autot olid eestlasi täis. Seega meie jõulud ei möödunudki päris kahekesi, saime juhuslikult päris paljude eestlastega kokku. Ning öösel oli ilm ka suht Eesti tavapärase jõuluilma sarnane. Ööseks lubas meil vaid 8 kraadi sooja, umbes nii jahe võibolla oli ka. Seega täitsa Eesti tavaline talveilm :)
Järgmisel päeval põrutasime mööda ookeani äärt edasi. Esimses peatuspaigas olime varajasel hommikutundidel täiesti kahekesi ning nägime eemal, kuidas delfiiniparv ookeanis ujub. Muidu oli siin turiste ikka väga palju. Enamus on mingi india päritolu. Ja kõik tunduvad suht jõukad olevat. Austraalias on probleem, et indialasi kiusatakse taga. Ju siis on neid siia päris palju juba siginenud... Meie rassi esindajaid oli jõulude aeg siin väga vähe. Enamus olidki indialased ja siis lisaks asiaadid. Kõik nad poseerivad absoluutselt igas kohas. Nad võivad lambist suvalise põõsa juures seisma jääda ning siis poseerima hakata. Asiaatidel on kombeks siis pildil kahte näppu näidata (V täht).
12 Apostlit

Juba tuulevaikse ilmaga olid siin tohutult suured lained. Siin kandis oleks suure tormiga päris huvitav olla...

Aastaid tagasi ühendas neid kahte kaljut looduslik sild.

Siim ukerdamas

6 comments:

Anonymous said...

lihtsalt huvitab, kuhu poole see ilus omapärane ookeani kallas jäi, Melborne,-st ida- või lääne poolde?
Maailma teatmeatlas mul ees ja lihtsalt mõtisklen.

Pühad möödusid vaikselt nagu ikka.
Silvi

Siim said...

Melbourne'st Adelaide poole. Umbes 100km Melbourne'st hakkas tee pihta

Lembit said...

Ilusat aasta lõppu teile!
Ja põnevat uut aastat!

Priit F said...

Hääd aasta lõppu! Lugesin just et teie alguspunktist, Perthist, 80 km kaugusel on suured tulekahjud üle 20 eramu on maha põlenud. Ärge siis tikkude ja säraküünaldega mängige.

Helge said...

kuhu kadunud olete? Lendate kodu poole :)? Toredat aastavahetust ja õnnelikku uut aastat!

Anonymous said...

Kaarel küsis:"Kuhu Helen Silvilt kadunud on?"
ema ütles:"Austraaliasse."

Paul Kristjan