May 30, 2010

Arhitektuur

Kui kedagi huvitavad, millised arveid esitavad Austraalia arhitektuuribürood, siis toon ära enda büroo andmed.
Ülemuste tunnihinnaks on 2300, vanem arhitektide ja joonestajate tund 1600, ülejäänute tund, kuhu ka mina kuulun, on 1050. Hinnad on kroonides, kui võtta kursiks 10. Lisandub käibemaks.

Eramaja projekt maksab umbes 300-400 000 eek + insenerijoonised ja eriosad. Inseneriprojekt võib maksta sama palju, olenevalt maja keerukusest. Tunnihinne pidi igatahes meist kõrgem olema.
Kirik, millele büroo teeb välja terrassi ja varikatused, sees vahetab ära vahelae ning tuleb uus ventilatsioonisüsteem + nipet näpet. Pealt näha suht lihtne projekt. Kogu asi läheb kliendile maksma üle poole miljoni krooni, millest insenerile läheb vaid 10%.
Kirikule saab teha annetusi siin.

Tööd liigub büroost läbi päris palju. Ilmselt töökoormuse tõttu palgati aprillis juurde üks kogenud arhitekt ning 2 nädalat tagasi liitus meiega veelgi üks vanemarhitekt. Rohkem pole meil igatahes ruumi kuhu istuda, niigi tehti üks töölaud juurde.
Praegu tegelen aborigeenide ühiselamu joonestamisega ning lisaks üks eramaja projekt.

Ilm
Kui tavaliselt saab vihmahooaeg läbi aprillis, siis võib öelda, et see aasta on olnud eriline. Praegu on mai kuu viimased päevad ning vihma ikka sajab. Vihma tuleb suhteliselt vähe, kuid tegelikult ei tohiks tilkagi enam tulla. Vihmahood on nt seganud veidi inimeste pulmaplaane. Üldjuhul tehakse peod praegusel ajal juba lageda taeva all, kuid laupäeval pidi Helen pulmapeol kõik laudlinad ja istmekatted ära vahetama, sest vihma otsustas sadada.
Esmaspäevast pidavat minema täiesti kuivaks ära, kuna mingi õhumass tuleb lõpuks kohale. Igatahes temperatuur langeb ilmateate järgi päris mitu kraadi. Juuni või juuli on kõige jahedam kuu Darwinis.


Ööseks lubab miinimum temperatuuriks isegi 20 kraadi. Sellist temperatuuri kogesime viimati aastavahetuse paiku. Seega päris ammu. Kui meil hakkab pihta kõige jahedam aeg, siis temperatuurid on ikkagi kõrgemad kui Eestis suvel :) Temperatuurikõikumised on meil väiksed. Päeval stabiilselt 30 kraadi kandis ning öösel langeb 20ne peale. Vihma ei tohiks üldse sadada kuni semptembrikuu keskpaigani. Ideaalne kliima lõpuks ometi. Enamasti on Austraalias temperatuurid äärmusest äärmusesse, kas liiga kuum või liiga jahe. Lisaks on niiskes kliimas elamine omaette kogemus. Põhimõtteliselt sarnane tunne kui soojal päiksepaistelisel päeval oled kasvuhoones, kus on äsja kastetud.

Helen on ka üle eelmisest neljapäevast saati järjepidevalt iga päev tööl käinud. Kolm erinevat töökohta, kuid vähemalt saab hetkel tunde normaalselt. Kuidagi õnnestus Helenil külma saada ja käib praegu haigena tööl.


11 comments:

Caty said...

Ega siin ilmaga nalja ei ole :D Ka meil töö juures oli sama probleem - pulmad ja laus vihma lihtsalt kallas, nalja kui palju :D:D:D
Ja mis külmetamisse puutub, siis tundub, et suht lihtne on külmetuda - ise samamoodi tõbine ja peab tööorjuses elama :)
Mis koht see on, kus Helen töötab?
..ning kas plaan ikka farmi minna?

Siim said...

Helen t66tab Fannie Bays muuseumi kohvikus, Capricornia vm sellist koha nimi. Lisaks siis lennukit66 ning valitsuses jookide serveerimine.

Farmi suure t6en2osusega mangohooajaks tagasi. Linnas l2heb taas m2rjemaks ning t66d v2hem, farmis v2hemalt stabiilne t66koht meie Austraalia reisi l6puni.

T2na hommikul oligi jahedat 6hku tunda nagu ilmaennustajad ytlesidki. T2pselt nagu Eesti suve hommik. Poleks uskundki, et Darwinis nii kiirelt ilm muutub. Enam polnud 6hus tunda seda niiskust.

Anonymous said...

Sinul Siim läheb päris hästi, vaatan, et vastav haridus ikkagi.

Ja Helen, hea, et Sullegi tööd leidub, olgu see töö missugune tahes. Ja saa siis nohust lahti.
Silvi

Helen said...

Jah oleksin ka ikka medõeks minema õppima, nagu mu suur helesineine unistus oli:D

Anonymous said...

Kui Siim sa teed tööd kuus 160h siis sinu palk on 16800okr? On see nagu päriselt nii? Või moodi täpsemalt seda tunnitasu arvestatakse ning kas me räägime brutost või neto palgast?
Või mida täpsemalt see tunnipalk endast kujutab? Oleks parem võrrelda siinse eluga:D
Kristjan T.

Siim said...

Klientidele esitatakse arveid sellise hinnakirja alusel. Ise nii palju k2tte ei saa. Vastasin meili peale sulle ka...

Anonymous said...

Ma kohe huviga lugesin nüüd jutti neid teie kirjutatud lugusid, nii vahvad! Ma ei tea, kumb teist just kirjutab, kuid igaljuhul väga hästi kirjutab. On annet, on!:) Naastes võiksite millalgi toreda raamatukese välja anda:)

Edu soovides
Aili

Anonymous said...

???:)
Heleni suur helesinine unistus oli meditsiiniõeks saada???:D
Mida kõike küll teada saada võib!:)
Aili

Unknown said...

Väga huvitav on teie Blogi lugeda :) Jõudu ja jaksu Teile! Helen ootan Sind koju, tahaks nii väga näha :)

Helen said...

Aeg läheb nii kiirsti, meil ongi vaid pool aastat veel järel. Seega uue aasta alguses peakime eestisse tagasi tulema.:) ootan ise ka juba seda:)

aviadora said...

Siim...mul on paar küsimust, vihje: austraalia, arhitektuur. Kuhu võiksin kirjutada?